Archives : Mart-2015

STETOSKOP NEDİR? Stetoskop bir doktorun mesleğini, kimliğini belirleyen bir rozet gibi doktorluk mesleğinin ayrılmaz parçası olmuş bir araçtır. Vücudun içinden, özellikle kalp ve akciğerlerden gelen sesleri dinleyip, bu organların sağlıklı çalışıp çalışmadıkları konusunda bir yargıya varmakta yararlı olur. Bir bakıma, herhangi bir doktorun araç ve gereçleri arasında en kişisel nitelik taşıyandır. Çünkü kullanılması ve elde ..

Read more

JİROSKOP NEDİR? Jiroskop, gemilerin denizde sallanmalarını azaltabilmek amaçıyla geliştirilmiş, uçakların rotaları üzerinde uçmasını sağlayan, yeni tip bir pusulanın temel parçası niteliğinde özel bir alettir. Jiroskopun yapısı hiç de karmaşık değildir. Tepe kısmında, özel yapıdaki bir çerçeve içine küçük ve ağır bir tekerlek oturtulmuştur. Bu yapının düzeni o şekildedir ki, bütün mekanizma bir kaide üzerindeyken, te­kerlek ..

Read more

ALBİNO NEDIR? Genel bir tanımlamayla, albino renksiz insan anlamına gelir. Bilimsel olarak açıklamak gerekirse, bir albinoda hiç pigmentasyon yoktur. İnsan ırkının her türü, deriye renk ve­ren belirli miktarda bir “pigment” unsuruna sahiptir. “Pigment” unsuru, insan vücudunda bulunan renk verici madde olarak da açıklanabilir. Beyaz ırktan insanlar arasında bu öz maddenin en az bulunduğu kimseler İskandinavyalılardır. ..

Read more

SiKLON NEDiR? Siklon, basit bir deyimle bir tür fırtına olarak tanımlana­bilir. Başka türlü söylemek gerekirse, bir yerden başka bir yere hızla hareket eden hava demek olan fırtınanın bir türüdür. Rutubetli hava Ekvator’dan Kuzey yarımküresinde kuze­ye doğru hareket edip de, Arktik bölgeden güneye inen soğuk ve kuru hava kitlesiyle buluştuğu zaman bir fırtına başlar. Bu iki ..

Read more

TAPiR NEDİR? Genel görünüşü ile gergedana benzer. Orta ve Güney Amerika’da bulunur. Bacakları ve kuyruğu çok kısa, burun çı­kıntısı hortumsu, genellikle geceleri beslenmeye çıkan ürkek bir hayvandır. Gençleri renk bakımından yetişkinlerden fark­lıdır. Koyu kahverengi zemin üzerindeki beyaz çizgi ve benekleri hayvan altı aylık olunc..

Read more

FLORESAN LAMBA NASIL ÇALIŞIR? Floresan lamba, her iki ucunda birer flaman bulunan, hava almayacak şekilde sıkıca kapatılmış camdan, uzun bir borudur. Borunun içinde argon gazı ve az miktarda, saf, aktif cı­va bulunur. Borunun iç yüzeyi, içeriğinde fosfor dediğimiz, floresan nitelikte ve toz halindeki bir madde bulunan karışımla, fırınlanarak kaplanmıştır. Bu madde, ultraviyole ışığı gibi bir ..

Read more

ROBERT FULTON KİMDİR? Aynı alanda çalışan rakiplerinin büyük bir kısmı daha önce davrandıkları iddiasıyla ortaya çıkmış, gerçekte ona ait olması gereken kazancın çoğunu kendilerine maletmişlerdir, ama mahkemeler ve tarih söz konusu buluşları insanlığa kazandırmak onurunu yine de Robert Fulton’a vermiştir. Fulton’un en büyük buluşlarından biri ve belki de birincisi de, süratli ulaşım döneminin açılmasında buharlı ..

Read more

PASKALYA NEDİR? Paskalya, Hristiyanların peygamberi olan Hz.İsa’nın dirilişinin kutlanmasıdır. Hristiyan takvimindeki en önemli kut­lamalardan biri, belki de birincisi olduğu söylenebilir. Paskalya (Pazar günü) her yıl aynı tarihe denk gelmez, Yılına göre 22 Mart ile 25 Nisan arasına düşer. Başka şekil­de söylemek gerekirse, 21 Mart’ı izleyen ilk dolunaydan son­raki birinci Pazar günüdür. Genellikle bilindiği gibi, 21 ..

Read more

ÇAMAŞIR MAKİNASI NE ZAMAN İCAT EDİLDİ? Günümüzde, çamaşır makinesi hemen hemen herkes tara­fından bilinen bir şeydir. Mekanik nitelikte çamaşır makinelerinin herhangi bir türü icat edilmeden önce, evlerdeki çamaşır tahtadan veya galvanize bir küvette, bir çamaşır teknesinde, sıradan bir leğende yı­kanırdı. Oluklu çamaşır küvetindeki çamaşırların kiri basınç­lı suyla akıp giderdi. Sonra fazla suyun akıp gitmesi için ..

Read more

TUZDAN YAPILMIŞ ŞEHİR NEREDEDİR? Wieliczka Tuz Madeni, Polonya’nın Krakow kenti yakınlarında bulunan bir tuz madenidir. Wieliczka Tuz Madeni’nin en önemli özelliği dünyanın en eski tuz madenlerinden biri olmasıdır. O kadar ki maden tarih öncesi çağlardan beri kullanılmıştır. Maden 1996 yılında düşük tuz fiyatları ve madendeki bir çökme nedeni ile kapatılmıştır. Madenin tavanı 327 metre yüksekliğindedir. ..

Read more