Archives : Ocak-2016

MAFYA NEDİR? Bugün Amerikada her yana el atan, her kirli işin içinde bulunan özellikle esrar, eroin kaçakçılığını organize eden, id­dia edildiğine göre politika hayatında bile söz sahibi olan Mafya gizli bir yeraltı örgütüdür. Tarihi Napolyon devrine kadar uzanır. Napolyon’un güney İtalyayı istilası sırasında güvenlikten mahrum kalan Sicilya’daki büyük toprak sahipleri, topraklarının korunması ve güvenliklerinin sağlanması ..

Read more

TÜRKİYE’YE İLK UÇAK NE ZAMAN GELDİ? 1911 yılına kadar Türkiye’de uçak hakkında yeterince bilgisi olan tek bir kişi dahi yoktu. Avrupa devletlerinde uçak yapımı ilerlemiş, uçaklar savaştaki yerlerini almışlardı. 1911 yılı Temmuz ayında süvari yüzbaşılarından Fesa ve İstihkâm teğmenlerinden Yusuf Kenan Beyler, uçuş öğrenimi yapmak üzere Fransa’ya gönderildiler. Sekiz aylık bir öğrenim devresinden sonra Türkiye’ye ..

Read more

PİYANOYU KİM İCAT ETTİ? Org -ya da organ- denilen müzik aleti hariç, piyanonun en karmaşık müzik aleti olduğunu acaba biliyor musunuz? Gerçekte, piyano adı “yumuşak – kuvvetli” anlamına gelen “pianoforte” deyiminden gelmektedir. Bu da, piyanonun ne kadar değişik tonlarda ses verebilen bir müzik aleti olduğunu belirtmek için düşünülmüştür. Piyano böylesine karmaşık bir müzik aleti olmasına ..

Read more

BENZİN NASIL ELDE EDİLİR? Benzin, ham petrolün damıtılmasıyla elde edilir. Renksiz, kendine has kokusu olan, uçucu bir sıvıdır. Temelde karbonlu bir hidrojen bileşiğidir. Çok çabuk yanar. Havayla patlayıcı bir karışım meydana getirir. Yağları, kauçuğu ve başka orga­nik maddeleri eritir. Suda erimez. Çabuk yandığı için motor­larda akar-yakıt olarak kullanılır. Hafif benzin, orta benzin ve ağır benzin ..

Read more

MAYALANMA NEDİR? Besinlerin bozulmasında temel neden, küf mantarları adı verilen bazı organizmalardır. Ancak, ekmek, şarap ve diğer bazı şeylerin yapımında da bir çeşit mantardan yararlanılır. “Mayalanma” olayına sebep olan bu tek hücreli mantarlar “maya” diye tanımlanırlar. Mayalar çok küçük, gözle görülmeyecek kadar küçük tek hücreli yapıya sahiptir, Bazı hâllerde gruplar halinde bulunurlar. Bazen de tomurcuklanıp ..

Read more