Archives : Kasım-2014

GÜNÜMÜZDE YAMYAMLARIN YAŞADIĞI TEK ÜLKE NERESİDİR? Patagonya adını çeşitli nedenlerle duyanımız çoktur. Fakat buranın yeryüzünde yamyamların yaşamakta olduğu tek ülke olduğunu bilen sanırız azdır. Evet yeryüzünün en ilkel ve en vahşi insanların yaşadığı yer Patogonyadır. Brezilya’da Amazon kıyılarında balta girmemiş ormanlarda yaşayan yerliler bile artık insan eti yemekten vazgeçtikleri halde Patagonya’nın insan ayağı basmamış ormanlarında ..

Read more

BALİ ADASI NEREDEDİR? Asya’nın güneydoğusunda, Sunda adalarından biri olan Bali, Cava’dan Bali Boğazı ile ayrılır. Dağlık ve ormanlarla kaplı bir kara parçasıdır. Toprağı çok verimli olup, nüfusu yaklaşık olarak 1. 105.000 dir. Bali, siyasal coğrafya açısından Endonezya Cumhuriyeti’nin sınırları içindedir. Doksan mil uzunluğunda ve elli mil genişliğindeki bu kara parçası üzerinde yaşayan yerliler, tenleri çok ..

Read more

TALES KİMDİR? İyon kültürünün ilk büyük filozof ve bilim adamlarından, yaklaşık olarak 640 -546 yılları arasında yaşamış olan Miletli Tales, devrindeki ve daha önceki bütün büyük düşünürler gibi dünyanın yapısı nedir?”, “dünya ve evrenin geri kalan kısımları arasındaki ilişki nedir?” sorularını cevaplandırmak için çalışıyordu. Tales, dünyanın yapışım oluşturan her şeyin sudan meydana geldiği inancındaydı. Bu ..

Read more

KAÇ TÜR PLASTiK VARDIR? 1940’larda Petrokimya Sanayi’nin gelişmesi ile plastik türleri de büyük bir gelişim göstermiştir. Bazı bilim adamları, plastiğin geçmişinin 1909 yılına kadar uzandığını iddia ederler. 1909 bakalit’in bulunduğu yıldır. Ancak bakalit’in bugünkü anlamda plastikle olan ilgisi tartışma götürür bir konudur. Hiç şüphe yok ki, bugün sanayiin her dalında en önemli yeri alan plastik, ..

Read more

AERODİNAMİK NEDİR? Havanın içinde ve havaya karşı hareket eden cisimlerle ilgili bir bilim dalıdır. Bu nedenle havadaki bir uçağı etkileyen güçlerin çoğu bu bilim dalında incelenir. Bir uçağın uçuş hızını yapısı etkiler. Dört ayrı tür hız sınırı vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz: Subsonik : Ses hızından biraz yavaş bir hızdır, Transonik: ses hızından biraz daha fazla ..

Read more

BiR RADYO iSTASYONU NASIL YAYIN YAPAR? Bir radyo istasyonunun nasıl yayın yaptığını açık, seçik anlatabilmek için, işe yayın yapılan stüdyodan başlayalım. Burada bir şarkıcının şarkı söylemekte olduğunu düşünelim. Mikrofon önünde şarkı söyleyen şarkıcının sesi, aslında ses dalgalarından ibarettir. Bu dalgalar elektro manyetik dalgalardan farklıdır. Kesinlikle bildiğimiz şey, bu dalgaların havada hareketlerden oluştuğudur. Mikrofona ulaşan sen ..

Read more

YUNUS EMRE KİMDİR? XIII. yüzyıl Türk edebiyatının en büyük şairi. Hayatı hakkında pek az bilgi vardır. Sakarya çevresinde Sarı köy de doğduğu, medresede okuduğu, felsefe, tefsir gibi bilgilerle Arapça ve Farsça öğrendiği sanılmaktadır. Adı etrafında meydana getirilen menkıbelerden anlaşıldığına göre, ilk zamanlarda çiftçilikle uğraşmış, tarikata girmiş, Sakarya çevresinde oturan Şeyh Tabduk Emreye kırk yıl hizmet ..

Read more

PLATO NEDİR? Deniz yüzeyinden yüksekliği ortalama olarak 300 metreyi geçmeyen düz ve alçak topraklar “plato” diye tanımlanır. Plato, dağlarla sınırlanan ve derin vadilerle kesilen düzlüklerden daha yüksektir. Avustralya’nın büyük bir bölümü, Pasifik Okyanusu düzeyinden yükselen çok büyük bir plato sayılabilir. Peru’nun merkezi kesimi, İngiltere’nin üç misli büyüklükte bir baş platodur. Fakat dünyanın en yüksek platosu ..

Read more

HONG KONG NEREDEDİR? Hong Kong, Çin Halk Cumhuriyeti’ne ait toprakların güney doğusunda küçük ve dağlık bir adadır. 1841 yılında İngilizler tarafından ele geçirilmiş ve o tarihten bu yana hızla bir tecim merkezi olmuştur. Burada el emeğinin ucuzluğu nedeniyle belirli elişi eşya yapımı da ucuza çıkar. Filmlerden, romanlardan sadece Hong Kong adını bilmemize rağmen, adanın başkenti ..

Read more

ARŞiMET KANUNU NEDiR? Siraküzalı bilgin Arşimet (Arkhimides) tarafından bulunan bir fizik kanunudur. Kanun, bir sıvı veya gaz içindeki katı bir cismin, yerçekimi kuvvetinin ters yönünde itilme kuvveti etkisinde kaldığı ilkesine dayanır. Arşimet bu kanunu önce su için geçerli olarak ortaya koymuştu. Genelleme sonradan yapılmıştır. Gemilerin suda yüzmeleri bu kanuna dayanarak açıklanır. Büyük matematik ve fizik ..

Read more