METEOROLOJİ NEDİR? Atmosferin bütün şartları “hava durumu” diye tanımlanır. Sıcak, soğuk, kuru-yağışlı, güneşli-bulutlu, rüzgarlı veya durgun, ne olursa olsun, “hava durumu” sözkonusudur. Hava durumu günden güne değişir ve bu değişimlerin bir yıl içindeki topluca etkileri “mevsim” leri oluşturur. Havadaki değişikliklere sebep olan nedenler çeşitli ve gerçekten çok karmaşıktır. Fakat bu konuda en büyük, en önemli ..
Archives : Ocak-2021
X IŞINLARI NEDİR? X – Işınları 1895 yılında, Almanya’da Wilhelm Roentgen (Röntgen) tarafından keşfedilmiştir. Dolayısıyla “Röntgen ışınları” diye de tanımlanır. Bunların gelişi ışık hüzmelerine (ışınlara) benzer. Ancak, dalga uzunlukları ve enerjileriyle ışık ışınlarından farklıdırlar. Bir X-ışını tübünden gelen ve kısa dalganın uzunluğu yeşil ışık dalga uzunluğunun 1 milyonda 15 bini oranındadır. X- ışınları dalga uzunluklarının ..
UYUŞTURUCU MADDE NEDİR? Tabiattaki bir kısım bitkilerden sağlanarak özel işlemlerle hazırlanan veya sentetik olarak elde edilen belirli bazı maddeler, sinir sistemi üzerinde olumsuz ve giderek şiddetlenen etkiler gösterirler. Duyuları azaltır, güçsüz kılar, ya da tamamen yok ederler. Gösterdikleri etkinin şiddetlenmesine paralel olarak,bunlara karşı duyulan ihtiyaç da artar. Zamanla bir alışkanlık halini alır. İşte bu tür ..
FOTOĞRAF MAKİNESİNİ KİM İCAT ETTİ? Bugün birkaç saniyede poz verip çektiğiniz, banyosu son derece kolaylıkla yapılan, gerekirse tez zamanda büyültülüp istediğiniz boyutta kopyası elinize verilen fotoğrafın, aslında yüz yıllarca süren deneme ve çalışmaların sonucu olduğuna inanmak gerçekten güçtür. Aslında, fotoğraf makinesi büyük icatların çoğu gibi bir kişi tarafından icat edilmemiştir. Fikrin doğması, uygulanması, gelişimi, değişik ..
NİÇİN AĞLARIZ? İnsanların çoğu, genel olarak üzüldüğümüz veya acı duyduğumuz zaman ağladığımıza inanır. Oysa bir insan hayatı boyunca yaklaşık olarak 250.000.000 kez ağlamaktadır. Bunun nasıl olduğunu mu merak ediyorsunuz? Gözkapakları, kaslar sayesinde inip kalkan deri katlarıdır. Bunların bir tiyatro perdesi gibi inip kalkmaları, kasların kontroluyla olur. Gözkapaklarının inip kalkması o kadar çabuk olur ki, görüşümüz ..
GÖKKUŞAĞI NEDİR? Tabiattaki en güzel görünümlerden biri, belki de birincisi “gök kuşağı” dır. Ta ilkel insanlardan beri, bu güzel görünümün hangi nedenle oluştuğu akılları kurcalamıştır. Büyük Yunan filozofu Aristo bile bunu açıklamağa çalışmış, güneş ışınlarının yağmurla yansıması olarak izah etmişti. Fakat Aristo yanılıyordu. İşin gerçeği şöyledir. Güneş ışığı veya alelade beyaz ışık, aslında bütün renklerin ..
Bir kurbağanın ne kadar uzağa sıçrayabildiği, onun türüne ve hangi şartlar altında sıçradığına göre değişir. Bazı kurbağaların 2.5 metreye kadar sıçradığı öne sürülmektedir. Ancak, normal şartlarda herhangi bir kurbağa yaklaşık olarak 1 metre mesafeden fazla sı..
İLK POLİS ÖRGÜTÜ NE ZAMAN KURULDU? Yukarıdaki resimde görülen eski tip polis, Amerika tarihinin bir dönemindeki çok sayıda bağımsız polis örgütlerinden birinde görevliydi. O tarihe ilişkin belgeler söz konusu dönemde 40.000 i aşkın bağımsız polis kuvvetinin bulunduğunu göstermektedir. Bu örgütlerin yetkileri sınırlıydı. İçlerinden çoğu, bütün suçlarla değil, belirli cürümlerle ilgileniyordu. İlkel anlamıyla “polis” liğin tarihçesi, ..
BUHARLI GEMİNİN MUCİDİ KİMDİR? Birleşik Amerika’daki Pennsylvania (Pensilvanya) eyaletinde bulunan Little Britain şehrinin adı, sonradan Fultonolarak değiştirilmiştir. Bu değişikliğin sebebi, 1765 yılında burada doğmuş olan Robert Fulton adındaki bir muciti onurlandırmaktı. Robert Fulton daha küçük yaştayken, Philadelphia (Filadelfiya)’da bir kuyumcunun yanında çalışmağa başladı. Büyük bilgin, gazeteci, diplomat ve mucit Benjamin Franklin’le tanışması da kısa bir ..
Son yorumlar