TELEFON NASIL İCAT EDİLDİ? Telefonun icadının hikayesi gerçekten dramatiktir. Onun için bu hikayenin filme alınmış olmasına şaşmamak gerekir. Hikayeye girmeden önce, bir telefonun çalışmasındaki temel ilkeleri gözden geçirelim. Konuştuğunuz zaman, hava ses tellerinizi titreştirir. Bu titreşimler hava moleküllerine geçer ve ağzınızdan ses dalgaları oluşur. Yani havada da titreşimler meydana gelmiştir. Söz konusu ses dalgaları. telefonunuzun ..
Archives : Aralık-2019
DÜNYANIN 7 HARİKASI NEDİR? Eski çağlarda yaşayan insanların, “Dünyanın Yedi Harikası” diye tanımlanan gerçekten çok büyük, dev ölçüdeki yapıt ve anıtların günün birinde ortadan kaybolacaklarını akıllarının kıyısından bile geçirmedikleri muhakkaktır. Bunlardan geri kalan, sadece Mısır’daki Keops Ehramı’dır. Söz konusu Piramit 5000 yıl önce, firavuna ve kraliçeye mezar olarak inşa edilmişti. 7 Harika’dan İkincisi Babil’in büyük ..
ŞİMŞEK YARARLI MIDIR? Tabiatın bünyesinde bulunan her şey, şu veya bu maksatla faydalıdır. Bir yaz gecesi gökyüzünde çatal çatal çakan şimşek de, bunların arasındadır. Havadaki bağımsız nitrojen gazını, nitratlara dönüştürür. Nitratlar, toprakta yetişen bitkilerin gıdalarından en önemlisidir. Yağan yağmur, nitratları toprağa emdirir. Böylece, bitkilerin yetişmesi için yararlı bir unsur kendiliğinden sağlanmış olacaktır. Bütün bitkiler için ..
İLK GAZETE NEREDE BASILDI? Gazete artık günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası olmuştur. Bir gazetenin yayınlanmasındaki temel amacın “haber vermek” olduğunu bilmeyen de yoktur. Nitekim gazetenin en ilkel örneği, sadece haberlerin duyurulması amacına dayanmaktaydı. Gelip geçen yolculardan, ya da hükümet kaynaklarından edinilen haberler toplanıyor, çok basit bir ifadeyle büyük boy bir kağıda yazılıyor ve herkesin okuması ..
RADYOAKTİVİTE NEDİR? Günümüzde “radyoaktivite” nedir bilmeyen kimse olabilir ama, bu deyimi işitmemiş kimsenin varlığını düşünemiyoruz. Atom bombası denemelerinin radyoaktivite yayılmasına sebep olduğunu artık herkes öğrenmiştir. İnsanlığın yüz yüze olduğu en büyük sorunlardan biri, belki de birincisi ise tehlikeli “radyoaktivite” yayılmasıdır. Bu durumda, “radyoaktivite”nin ne olduğunu, niçin tehlikeli olduğunu öğrenmek zorunluğu kaçınılmaz bir şeydir. İşe atomla ..
RADYUM NEDİR? Radyum radyoaktif bir elemandır. Bu açıklamanın tam olması için, radyoaktif deyiminin ne anlama geldiğini öğrenelim. Daha önce de açıklamıştık. Elemanlar atomlardan yapılmış, meydana gelmiştir. Atomların çoğu durağandır (sabittir). Yani her geçen yıl değişmez. Fakat en ağır atomların bazıları çözüşür, başka formlara -daha doğrusu yapılara- dönüşürler. Bu çözülme (parçalanma) “radyoaktivite” diye tanımlanır. Her radyoaktif ..
PARMAK İZİ NE ZAMAN KULLANILDI? İnsanlar uzun sayılabilecek bir süreden beri parmak izlerinin değişik biçimlerde olduğunu bilmektedirler. Gerçekten de Çinliler yüzlerce yıl parmak izinden çeşitli amaçlarla ve değişik şekillerde yararlanmışlardı. Fakat parmak izinin suçluların araştırılması ve bulunması bakımından bilimsel bir değer kazanması, geçmişin karanlıklarında kalmayan yakın bir tarihte başlamıştır. Parmak izinin suçluların teşhisi bakımından kullanılmasını ..
RENK KÖRLÜĞÜ NEDİR? Üç çeşit renk körlüğü vardır. Bunlardan bir kısmı, bizim normal olarak gördüğümüz kırmızı ve yeşil renkleri görmezler. Bir kısmı ise sarı ve mavi renkleri görmezler, bütün olarak renk körlüğüne müptelâ kimseler ise, bunlar derecesinde yaygın değildir. Bu derdin kurbanları, genel olarak hiç bir rengi görmezler. Onlar için dünya, açıklı koyulu gölgelerden, koyu ..
KİBRİTİ KİM KEŞFETTİ? İnsanın kendini ısıtmak, yemeğini pişirebilmek için bir ateş yakma isteği, bütün çeşitleriyle kibriti bulmasında çıkış noktası olmuştur. Mağara adamı, belki de tesadüfen çaktığı taşlardan doğan kıvılcımla kuru yaprakları tutuşturmayı düşünmüştü. Ondan yüzlerce yıl sonra, Romalıların bu konuda pek gelişme kaydetmediklerini görüyoruz. İki taşı birbirine sürtüştürüyor ve kükürtle kaplanmış yarıklı bir tahtayı, meydana ..
SİNEK, TAVANDA BAŞAŞAĞI NASIL YÜRÜR? Bu garip hareketin sırrı, sineğin ayağındaki yer çekimine karşı koyucu hassanın kendisindedir. Bir mikroskop altında inceleyecek olursanız, sineğin ayağının altında yastığımsı, kıllı iki çıkıntının varlığı fark edilir. Bir teoriye göre, sinek, bu çıkıntıyla bastığı yüzeydeki hava basıncını çekmektedir. Fakat havasız bir şişenin içinde de aynı şeyden faydalanması, daha başka bir ..
Son yorumlar