YILAN ZEHİRİNİ NEREDEN ALIR?
Bilim adamları yaklaşık olarak iki bin dört yüz tür yılanın yaşadığını belirtmektedirler. Bunların sadece yüzde sekizi zehirlidir. Yani avlarını sokup zehirleyen yılanların türü 300 ü geçmez. Ayrıca, zehirli yılanlardan bir kısmının zehiri insanlar için tehlikeli olabilecek kuvvette değildir.
Yılanların hepsi, yiyeceklerini yutmalarında yararlı olan bir salya salgılar. Zehirli yılanlarda, salya bezlerinden biri zehirli bir salgı üretir. Bu salgı söz konusu yılanın zehirdir. Bazı yılanların zehiri bir fili öldürebilecek güçtedir. Bazılarının zehiri ancak küçük kertenkeleleri öldürebilir. İnsanlar için tehlikeli olabilecek yılan zehiri türü yaklaşık olarak, İki yüzdür.
Zehirli yılanların en tehlikelilerinden biri kobra ve bu familyadan olanlardır. Bunların hemen ardından engerek gelir. Kobra ve aynı familyadan zehirli yılanlarda, ağzın ön tarafında, üst çenenin iki yanında birer sivri, uzun diş vardır. Bu uzun ve sivri dişlerin içi oyuktur. Fakat kobraların çoğunda oyuk üst tarafta kapalıdır. Başka türlü söylemek gerekirse, oyuk bir tüp vardır dişin içinde. Ayrıca, zehir salgılayan bezin çevresini saran bir kas bulunur. Yılan ısırdığı zaman, bu kas salgı bezine basınç uygular. Salgı bezinin koyuverdiği zehir dişin oyuğuna gider. Buradan da ısırılan yere geçer.
Bir başka kobra türü, avını ısırmaksızın da zehirleyebilir. Bunu, zehiri tükürürcesine bir hareketle yapar. Kobra, gözlerini av olarak seçtiği hayvana diker. Gazal ya da yaban geyiği türünden avını bu bakışıyla adeta büyüler. Olduğu yerde donup kalmasını sağlar. Sonra da zehirini püskürtür. Hemen hemen iki buçuk metreye ulaşabilen zehir, hayvanın bir anlık körleşmesinde etken olur.
Kobra zehirinin genel etkisi, kurbanın sinir sistemi üzerindedir.
Bu etki,avın hareketsiz kalmasında rol oynar. Solunumu kontrol eden sinir merkezlerine ulaşan zehirin etkisi sonucunda kalp durur.
Engereklerin zehir dişleri çok uzundur. Bu yılanların zehiri, kurbanlarının kan hücrelerinde ve kan damarcıklarında etki gösterir. Sonuç olarak ölüm kesindir.