SAÇ NİÇİN KEPEKLENİR?

  Genel

SAÇ NİÇİN KEPEKLENİR?

Tıp ilmi saçın niçin kepeklendiği sorusunu kesin olarak hâlâ cevaplandıramamıştır. Bazı çevreler, kepeği başın saçla kaplı olan derisindeki bir tür hastalık diye açıklamaktadır. Sözkonusu çevrelere göre,bu hastalık saçla kaplı deri tabakasındaki ve saçın arasındaki küçük, çok küçük pulcukların oluşmasıdır. Bu durum bilimsel olarak “seborrheic Dermatitis” deyimiyle tanımlanır.
Bir bakıma, belirli bir enfeksiyonun (mikrop kapma), bu duruma sebep olduğuna ilişkin deliller vardır. Fakat bu henüz ispatlanmamıştır. Ayrıca buna sebep olan mikrop da bulunmuş değildir.
Kesinlikle bilinen şey, saçta kepeklenme halinin görüldüğü zaman, saç köklerine bağlantılı belirli bazı bezlerde aşırı faaliyetin olduğudur. Bu bezler “sebaceous bezleri” diye adlandırılır. “Sebum” diye tanımlanan yağlı bir salgı yaparlar. Sözkonusu yağlı salgı da, saçla kaplı deri tabakasının yağlanmasına sebep olur. Pul pul toplanan yağ tabakası, başımızın saçla kaplı derisinde kaşınmaya yol açar.
Bazı hallerde, kepeklenme olayının görüldüğü yerlerde bakteriler, mantarımsı oluşumlar vardır. Fakat bunların kepeklenme olayında etken olduğu kesinlikle söylenemez. Sadece kepeklenme olgusuna katkıda bulunurlar. Saçtaki kepeğin aşırı kaşıntıya sebep olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Aşırı kaşıntı nedeniyle sıyrıklar, tırmıklamayı andıran çizikler meydana gelebilir. Baş derisinde açılan bu sıyrıklar ve çizikler, bir mikroplanma için uygun zemini hazırlamış olacaktır.
Kepeklenme aşırı ölçüde değilse, saçın haftada bir ya da iki kez yıkanması, gerektiği gibi bir masajın yapılması çok yararlı olabilir. Böylece aşırı ölçüdeki yağ tabakacıkları, pullaşmalar giderilmiş olur. Bilimsel uygulamalarla hazırlanmış, doktorun salık vermesiyle kullanılan kepek ilaçları da daha ileri düzeyde kepeklenmeyi önler. Kepeğin kökünü kazımasa bile, mevcut kepeklenme bu ilaçlarla kontrol altına alınabilir.

BENZER YAZI  AKÜMÜLATÖR NEDİR?

Bir Cevap Yazın