KALP HASTALIKLARI KAÇ GRUPTUR?

  Sağlık

KALP HASTALIKLARI KAÇ GRUPTUR?

Tıp biliminde genel bir bakışla, kalp ve arteriler (kırmızı kan damarları) “dolaşım” diye adlandırılan bütün bir sistemin çerçevesinde birbirine bağlıdır. Bundan dolayı, kalp hastalıkları gerçekte değişik tür “arteri” hastalıkları olarak yorumlanabilir.
Genel bir başlık altında “kalp hastalıkları” olarak bilinen, böylece anılan hastalıkları şöyle bir düzene göre gruplandırabiliriz: (a)Doğuştan, (b)Romatizmal, (c)Hipertensiv (d) Koroner.

Doğuştan (konjenital) kalp hastalıklarının kökeni, bebeğin doğumundan önceki gelişme dönemine kadar uzanır. Büyük bir olasılıkla, iki te3mel arterin gereken düzeni almasında bükülme, bağlanma bakımından bir eksiklik, bir kusur söz konusudur. Ayrıca, kalbin bütününde, karıncıklar ve kulakçıklar düzeniyle ilgili, gene doğuştan önceye ait bazı anomaliler (yapısal anormallikler) olabilir. Örneğin, “patent ductus arterlosus” diye tanımlanan yapısal bozukluk bunlardan biridir. Burada,yapısı ve işlevi belirli bir arter doğuştan sonra kapanmamıştır. Bu durumun operasyonla giderilmesi olanağı vardır. Doğuştan kalp hastalıkları, kronik akciğer hastalıkları gibi çokluk sağ kalp yetersizliğine yol açar. Bunun ilk belirtileri soluk almakta güçlüktür. Harcadığı çaba sonucu hasta soluksuz kalır. Hastalığın gelişmesiyle, hareketlerin sınırlanması zorunluluğu doğar. Soluk darlığı genellikle geceleri gelir. Yalağından doğrulup oturan hasta rahatlık hisseder.
Romatizmal esaslı kalp hastalıklarında, kalp kasındaki yangı çokluk arteri de etkiler. Bunun sonucu, vücuttaki diğer kan damarları da hastalanabilir Hipertensiv (yüksek kan basıncıyla ilgili) kalp hastalıkları için durum farklıdır. Arter’in ufak dallarındaki daralmalar ya da büzülmeler nedeniyle, kalp kası yorgun, hatta yıpranık düşer. Kanın damarlara kolayca akmasını sağlayan direnç düzeninde bir artma görülür. Böylece, arterler’de basınç artar. Kalp, yüksek kan basıncına karşı pompalama zorunda kalır.
Koroner hastalıklar, kalbi kanlandıran arterlerin hastalanması kan pıhtısıyla tıkanmasıdır. Bu hastalıklarda ağrı en belirgin işarettir. Göğsün sol kısmında, sol kol boyunca, boynun solunda ve alt çenede ağrı hissedilir. Deri soğuk ve terlidir. Nabız atışı zayıf, solunum hızlı ve kesik kesiktir.
Kalp yetmezliği, kapak hastalıkları, endokardit, miyokardil, perikardit, angina pektoris gibi hastalıkların tümü yukarıda yapılan guruplandırma çerçevesinde ele alınmalıdır.

Bir Cevap Yazın