SİROZ NEDİR?

  Sağlık

SİROZ NEDİR?

Siroz, belirli bir ölçüde ilerlemişse hemen hemen hiç kurtuluş olasılığı bırakmayan bir karaciğer hastalığıdır. Hasta karaciğerde sertleşme, görev yapamama sonuçları doğuran bir bağdokusu oluşur.
Hastalığın nedenleri çeşitlidir. Bu nedenleri şöylece sıralayabiliriz.
1) Kötü beslenme. Özellikle kronik alkoliklerde görülür.
2) Safra sistemi (Safra Kesesi) enfeksiyonları sonunda rastlanan siroz.
3) Sifilis (Frengi) gibi bazı hastalıklar sonucu, daha syerek görülen tür siroz.
Bazı durumlarda hiç belirti görülmez. Hastanın sirozdan öldüğü ancak otopsi sonucu anlaşılır. Genel olarak hastanın sağlık durumu iyi değildir. İştahsızdır. Zaman zaman kusar. Ayak bileklerinde şişkinlikler olur. Cinsel iktidarsızlıktan yakınır. İleri siroz vakalarında kan kusma dikkati çekebilir.
Başlangıçta tedavi yöntemleri büyük etki sağlar. Alkolü tamamen kesmek proteinli, titizlikle uygulanan bir beslenme rejimi, eğer varsa gastrit tedavisi gereklidir.
Çok ileri sirozda ateş, devamlı halsizlik, safra yollarında iltihaplanma, ağrı ve sarılık tekrarı vardır. Karaciğer iyiden iyiye büyümüş ve yumuşaktır.
İltihaplanmanın denetimi için antibiyotikler uygulanır. Bazen safra yollarındaki daralma veya engeli gidermek amacıyla operasyon şarttır. Belirli karaciğer testleri, sirozun ortaya çıkarılmasında ve gecikmeksizin tedaviye başlanmasında yararlı olur. Genellikle içkiyi hiçbir şey yemeksizin içenlerde siroz daha sık görülür. Kesin bir tanımlama gerekirse, devamlı ve çok içenlerin sağlığını tehdit eden bir hastalık niteliği taşır.

BENZER YAZI  KAFURU NEDİR?

Bir Cevap Yazın