HAYAT ÖPÜCÜĞÜ NEDİR?

  Sağlık

HAYAT ÖPÜCÜĞÜ NEDİR?

Ciğerlere hava gelmesi önlendiği zaman solunum durur. Nitekim denizde boğulan, hatta boğulma tehlikesi geçiren bir kimsenin ciğerlerine su girdiği zaman bu durum sözkonusudur. Boğaza bir şok darbesi, kuvvetle sıkma ve havasızlık da solunumun durmasına sebep olur.
Bunun dışında, beyindeki özel kısmın uyarısıyla da solunum yapılmaz. Boğucu, zararlı etkisi olan bir gaz ortamında kuvvetli ekzos dumanı karşısında, beyinden gelen uyarıyla soluk alıp vermeyiz. Yazımızın başında belirtildiği gibi ciğere havanın giremeyişi yüzünden solunum durduğu zaman, bu durumdaki kimseye yapay (suni) solunum yöntemi uygulanır. Yazımıza başlık olan “hayat öpücüğü” de bu yöntemin uygulamalarından biridir. Hayat öpücüğü aşağıda anlatılan şekilde yapılır:
1) Solunumu durmuş olan kimse sırtüstü yatırılır. ( Suda boğulma hali sözkonusuysa, ciğerlerdeki suyun boşalması için bir süre yüzükoyun yatırmak gerekir.)
2) Baş üst kısmından geriye çekilirken, alt çene ileri doğru çekilerek ağzın açılması sağlanır. Açık ağızda dilin, hava girmesini engelleyecek bir durumda bulunmamasına, dikkat edilir.
3) Solunum yapamayan kişinin burun kanatları hafifçe çimdiklenir. Sonra ağzınızı açarak derin bir soluk alır, dudaklarınızı sırtüstü yatan kimsenin ağzına yapıştırırsınız.
4) Almış olduğunuz havayı, göğsü belirli şekilde kalkıncaya kadar sırtüstü yatan kimsenin ağzına üflersiniz. Sonra, ağzınızı çekip, onun göğsünün tekrar inişini gözlersiniz.
5) Tekrar içinize havayı kuvvetle çekip, onun ağzına üfleme işlemini bir kez daha tekrarlarsınız. İlk dört üfleme elden geldiği kadar çabuk yapılmalıdır. Bunun nedeni,kan dolaşımında oksijen doyumunu sağlamaktır.
6) Hava üfleme ve dinleyip izleme işlemine devam edilir.
Büyükçe bir çocuk ve yetişkinler için her üfleyiş arasında beşe kadar sayılır. Bu durumda, bir dakika boyunca 12 kez hava üflenmiş olacaktır. Bebekler ve küçük çocuklar için her hava üfleyiş arasında üçe kadar saymak gerekir. Küçük çocuklarda üfleme daha yumuşak, hafif bir tarzda yapılır.
Oradaki havanın çıkması için, çocuğun midesine hafifçe basmak yararlı olur.
7) Hava üfleyişleri sonucu göğüs kabarmıyorsa, ağızda bir engel olup olmadığı kontrol edilir. Sonra üflemeye devam edilip, ciğerlerine hava verilen kimsenin kendiliğinden solunum yapacağı zamana kadar bu iş sürdürülür.
Hayat öpücüğüyle hava verme işlemi uzayabilir ama, kaza geçirmiş olan kimsenin öldüğü kesin şekilde anlaşılmadıkça buna devam etmek yararlıdır.
Yardım edecek başka biri de varsa, ağızdan hava verilmesi esnasında bu şahsın göğüse masaj yapması çok yararlı olur.

Bir Cevap Yazın