DENİZ NİÇİN TUZLUDUR?

  Genel

DENİZ NİÇİN TUZLUDUR?

Dünyamızda sık sık yüzyüze geldiğimiz nice gerçekler vardır ki bunların açıklaması yapılamamış, onlarla ilgili sorular henüz cevaplandırılamamıştır. Bu tür gerçeklerden biri de denizlerdeki tuzdur. Denizlerin suyundaki tuzun sebebi nedir acaba?

Verebileceğimiz en basit cevap, tuzun denize, deniz suyuna nasıl geldiğini bilmediğimizdir. Tuzun suda eriyen bir madde olduğunu hepimiz biliriz tabii. Dolayısıyla, tuzun belirli bir kısmı yağmur suyuyla denize katılmış olabilir. Dünyanın yüzeyindeki tuz tabakaları devamlı olarak eriyip çözülmekte ve denize katılmaktadır.

Ancak, denizlerdeki çok, ama çok büyük miktardaki tuz sadece bu yoldan var olabilir mi? Yapılan incelemelerin ortaya çıkardığı gerçek akıl durdurucudur. Bir an için denizlerin kuruduğunu düşünelim. Böyle bir durumda, ortada kalacak tuzdan 180 mil yüksekliğinde ve 1 mil kalınlığında bir duvar yapılabilecektir. Başka bir örnek verecek olursak, denizler kuruduğunda meydanda kalacak tuz kayasının kitlesi bütün Avrupa kıtasının 15 misli büyüklüğünü bulur.

Kullanageldiğimiz tuz, deniz suyundan, tuz göllerinden, tuzlu kaynaklardan veya kaya tuzundan elde edilir. Deniz suyundaki tuzun yoğunluğu, yüzde üç ile yüzde üç buçuk arasında de­ğişmektedir. Akdeniz ve Kızıldeniz gibi kapalı denizlerde açık denizlere oranla tuz daha fazladır. 340 milkare yüzeyindeki Ölüdeniz’de yaklaşık olarak 11.600.000.000 ton tuzun var olduğu düşünülüyor.

Ortalama olarak 1 galon deniz suyundaki tuz miktarı 100 gramı aşmaktadır. Dünyanın çeşitli bölgelerindeki kaya tuzu yatakları, bir zamanlar buraları kaplayan deniz suyunun milyonlarca yıl önce buharlaşması sonucu meydana gelmiştir.

Bütün bunlar göz önünde tutulunca, denizlerdeki çok büyük miktarda tuzun varlığı kesin bir şekilde cevaplandırılamamamaktadır.

BENZER YAZI  DÜŞEN YILDIZLAR NEDİR?

Bir Cevap Yazın