ATOMİK DENİZALTI NEDİR?

  Genel Kültür

ATOMİK DENİZALTI NEDİR?

Her bakımdan geliştirilmiş klasik tip denizaltılar “şnorkel” sistemiyle donanımlarına rağmen yine de atmosfere bağlıydılar. Makineleri için gereken oksijenin sağlanması amacıyla belirli zamanlarda su yüzüne çıkmak zorundaydılar. Oysa atomik denizaltılar için böyle bir zorunluk söz konusu değildir. Vantilasyon(havalandırma) düzenlerindeki çok ileri gelişme, otomatik olarak oksijen üreten ve ortamdaki aşırı karbondioksidi gideren cihazlar, atomik denizaltıların sınırsız süreyle dalmış durumda yol alabilmesi olanağını sağlamıştır. Bu bakımdan gerçekten şaşırtıcı denizaltı yolculuk­larının ve operasyonların kayıtları mevcuttur. Örneğin, 1960 yılında “Triton” adındaki Birleşik Amerika denizaltı gemisi, tam bir dünya turunu aşağı yukarı tamamen su altında yap­tığı bir yolculukla tamamlamıştır. Triton’un bu yolculuğu, yaklaşık olarak 36.000 mili bulmuş ve gemi seksen dört gün su altında kalmıştı.
Atomik denizaltıların bildiğimiz tür denizaltı gemileri ne oranla bir başka üstünlüğü, yakıt almaya gerek duymaksızın dünyanın çevresinde birkaç kez dolaşabilme olanağıdır. Klasik tip denizaltılarda gövde yapısı, temel olarak su yüzü gemilerinin tekneleri örnek alınarak tasarlanmış bulunuyor­du. Atomik denizaltılar için tepeden tırnağa değişiklik yapıl­mış, gövde yapımı için su altı operasyonlarına uygun ilkeler esas alınmıştır. Bu değişikliğin sonucu, atomik denizaltılarda üstün manevra (hareket) olanağı ve hız sağlanmıştır.
Deniz savaş araçlarının en modern ürünü ve örneği olan atomik denizaltılar, bir savaşta çeşitli amaçlarla hizmet görebilirler. Gazetelerden, dergilerden, haber bültenlerinden de bildiğimiz gibi, bunların en yaygın ölçüde tanılanı Polaris füzelerini deniz dibinden atabilecek yapıya sahip olanlardır. Bu tip atomik denizaltılar, taşıdıkları füzeleri 1500 mil, hatta daha uzak mesafelerdeki hedeflere gönderebilirler. Söz konusu füzeler katı yakıtla tahrikli ve nükleer savaş başlıklıdır.
Temelde çok etkin bir savaş aracı olan atomik denizaltı, barışçıl amaçlarla da kullanılabilir. Atomik denizaltılar ba­kımından öncü Amerikan “Nautilus” denizaltı gemisi, kutup bölgesinin buz örtüsü altından ilginç ve şaşırtıcı bir yolculuk yaparak 1958 yılının 3 Ağustos günü 11.15’te Kuzey Kutbu’na ulaşmıştı. Bu yolculukta hiç yüze çıkmadan su altında aldığı mesafe 1830 mildi. Sekiz gün sonra bir başka Amerikan atomik denizaltı gemisi “Skate” de Kutup noktasına ulaştı. İkinci atomik denizaltı su altında 2405 mil mesafeyi aş­mıştı. Aynı gemi, 1959 yılı Mart ayında 3000 mille kendi rekorunu yeniledi. Söz konusu yolculuk esnasında Arktik Denizi’nin derinlik ölçümleri ve buz örtüsünün kalınlık ölçümü de yapılmıştı.

Bir Cevap Yazın