AĞACIN GÖVDE KESİTİNDEKİ HALKALAR NEDİR?

  Genel

AĞACIN GÖVDE KESİTİNDEKİ HALKALAR NEDİR?

Bir yaşını aşkın bir ağacın kesilmiş gövdesinin yüzey kesitine baktığınız zaman, renk tonları açıklı koyulu çizgiler halinde halkalar görürsünüz. Açıklı koyulu halkaların ikisi bir arada “yıllık halka” diye tanımlanır.
Burada akla gelecek ilk soru halkaların niçin açık ve koyu oluşudur. Bunun cevabı basittir. Ağaç, değişik mevsimlerde farklı şekilde gelişip büyür. İlkbahar ve yaz başlarında, ağacın hücreleri daha büyüktür. Hücreler arasındaki duvarlar daha incedir. Bu nedenle, ağacın yüzey kesitindeki görünüşleri açık renktir. Yazın ilerlemiş aylarında hücreler küçülür. Hücreleri ayıran duvarlar kalınlaşır. Daha sıkışık bir düzen meydana gelir. Bunun için de yüzey kesitinde görünüm daha koyu renktedir.
Bir ağacın yaşı bu yıllık halkalar sayılarak söylenebilir. Halkalara yakından baktığınız zaman genişliklerinin farklı olduğunu ve daha başka ayrıntıları görürsünüz. Söz konusu değişiklikler, belirli bir mevsimdeki hava koşullarının sonucudur. Açık renk halkalarda farklılık, yağmur miktarı ve topraktaki minerallerle bağıntılıdır. Dünyanın belirli bir kesiminde geçen yılın hava koşullarının gözleminde ve incelenmesinde, bilim adamları yukarıda belirtilen özellikten yararlanırlar.
Bir ağacın büyümesi sadece gövdenin yüzey kesitinden anlaşılmaz. Başka türlü söylemek gerekirse, ağacın büyümesi sadece gövde çapıyla, kesit yüzeydeki halka sayısının artmasıyla ilgili değildir. Büyümeyle, gövdeyi kaplayan kabuğa da ilaveler olur. Bu ilaveler, gövdeyle kabuk arasındaki canlı ve ayırıcı hücreler kuşağıyla yapılır. Söz konusu tabaka, “kambiyum’’diye tanımlanır. Kambiyum tabakasının gövde tarafındaki yeni oluşan hücreler gövdeye eklenir. Kabuk tarafındaki yeni hücreler de kabuğu kalınlaştırır.

BENZER YAZI  ÖLÜM SERTLİĞİ NEDİR?

Bir Cevap Yazın