BİRA NASIL YAPILIR?

  Genel

BİRA NASIL YAPILIR?

Bira arpa ve şerbetçi otundan yapılır. Sıcak su ile yıkanan temizlenmiş arpa taneleri mahzenlerde veya madeni kaplarda içine soğuk ve nemli hava püskürtülerek çimlendirilmeye bırakılır. Çimlenme esnasında arpa tanesinden filiz çıkmaya başlar.
Filizlenmiş arpaya malt adı verilir. Maltlar büyük eleklere konarak elenir, böylece tozlarının ve kökçüklerinin temizlenmesi sağlanır. Temizlenmiş malt silolarda iki ay süre ile dinlendirilir. Dinlenmiş malt değirmenlerde öğütüldükten sonra ısıtılır. Bu kademeden sonra filtreden geçirerek malt küspesinden ayrılır ve içine yüzde 0.02 oranında şerbetçi otu katılarak kaynatılır. 2 saat süren kaynamadan sonra arpa şırası şerbetçiotu çiçeklerinden ayrılarak 5 dereceye kadar soğutulur. Bu ısıda iki ay kadar mayalandırılarak dinlendirilen biranın köpüğü oluşur. Daha sonra son bir kez süzülerek şişelere veya fıçılara doldurulur.
Biranın içinde % 91 su, %4,5 tahıl şeker ve köpük ve % 4,5 alkol bulunur. İçinde % 4,5 oranında alkol bulunan, bir şişe bira 172 kalori verir. Protein değeri yüksek ve içinde az sodyum bulunduğu için özel perhizler için tavsiye edilir.
Biranın değişik çeşitleri vardır. Başlıcalarını şöyle sıralayabiliriz. Siyah bira: Buna Münih veya Bavyera birası da denir. Kahverengidir ve içine bir miktar kavrulmuş malt eklenerek yapılır. Ale birası: Daha çok İngiltere ve Doğu Kanada’da tercih edilen koyu, sert ve ekşimsi bir biradır. Bu bira şeker, mısır, şerbetçiotu ve pirinçten yapılır. Fermantasyon sırasında arpa tankın üzerinde yüzer.
Diğer ülkelerde de değişik biralar yapılır, Çinde Samşu adlı beyaz buğday birası, Uganda’da ise muz birası yapılır.
Biranın tarihi çok eskidir. Milattan Önce 1.yüzyılda Mısır ve Yunanistan’da bira yapıldığını tarihler kaydetmektedir. O devirlerde mayalaştırmayı kolaylaştırmak için bal ve meyveler eklenirdi. Şerbetçiotu kullanılmasına ise Avrupa’da 8. yüzyılda başlanıldı.
1870 yılında yalnız Amerika da 4000 bira imalatçısı vardı. Bu sayı 1960 yılında 16’ya düşmüştür. Aynı şekilde dünyanın diğer ülkelerinde de büyük şirketler bira fabrikalarına el atarak tekelleştirmişlerdir.
Günümüzde yıllık bira üretimi 370 milyon hektolitre civarındadır. En çok bira üreten ülkeleri şöyle sıralayabiliriz: A.B.D., Almanya, İngiltere, Fransa, Çek Cumhuriyeti, Belçika ve Kanada.

Bir Cevap Yazın